Τα προϊόντα μας

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν βιολογικής γεωργίας της Τερέζας Ψυλλάκη.

Πιστοποιείται από το 1994 από τη Δ.Η.Ω. (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων).

«Η βιολογική γεωργία είναι δύσκολη, απαιτεί γνώσεις, μόρφωση, κόπο και θέλει ανθρώπους που να αναζητούν κάτι καλύτερο»

Νίκος Ψυλλάκης

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚA (ανά 100 g προϊόντος)

Γευσιγνωσία

Ελαφρά Φρουτώδες (fruity)
Συνδυασμός γευστικών – οσφραντικών αισθήσεων του φρέσκου καρπού, που έχει συλλεχθεί προσεκτικά στο βέλτιστο στάδιο ωρίμανσης. Το φρουτώδες άρωμα γίνεται αντιληπτό απευθείας από τη μύτη, αλλά και κατά τη γευστική του δοκιμή.

Ελάχιστα Πικρό (Bitter)
Χαρακτηριστική γεύση που προέρχεται από πράσινες ελιές ή από ελιές που μόλις αρχίζει να αλλάζει το χρώμα τους. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, ανάλογα με την ένταση.

Πικάντικο (Pungent)
Αίσθηση χαρακτηριστική των ελαιολάδων που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από πράσινες ελιές που είναι ακόμη ανώριμες. Το πικάντικο θεωρείται γενικά προτέρημα και προσδίδει στη γευστική εμπειρία.

Ποικιλίες Ελιάς

Η Κορωνέικη

Olea europaea var. mastoides ή Olea europaea var. microcarpa

Γενικά Χαρακτηριστικά της Κορωνέικης Ποικιλίας Ελιάς

Η Κορωνέικη ποικιλία ελιάς, γνωστή και με πολλές άλλες ονομασίες, όπως Κρητικιά, Κορωνιά, Κορώνι, Λαδολιά, Λιανολιά, Ψιλολιά, Βάτσικη και Ασπρολιά, εμφανίζει μεγάλη εξάπλωση στα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Συγκεκριμένα, καλλιεργείται στη Μεσσηνία, Ηλεία, Ζάκυνθο, Λακωνία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Σάμο, Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Σημασία και Ανθεκτικότητα της Ποικιλίας
Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ποικιλία, καθώς είναι πολύ παραγωγική και ανθεκτική στις ξηρές και θερμές περιοχές της χώρας μας. Οι απαιτήσεις της σε έδαφος, υγρασία και καλλιεργητικές φροντίδες είναι σχετικά μικρές και τα δέντρα της μπορούν να καλλιεργηθούν σε υψόμετρο έως και 500 μέτρα.

Απόδοση και Καρποφορία
Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει σταθερή καρποφορία και σχετικά υψηλή απόδοση, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 100 κιλά καρπού ανά δέντρο, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 150 κιλά καρπού ανά δέντρο σε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες. Παρενιαυτοφορεί έντονα σε αντίξοες συνθήκες, φαινόμενο που περιορίζεται σε αρδευόμενες περιοχές και ύστερα από κατάλληλο κλάδεμα και καλλιεργητικές φροντίδες.

Περίοδος Ανθοφορίας και Ωρίμανσης
Είναι πρώιμη ποικιλία καθώς ανθίζει στα μέσα Απριλίου, ενώ η ωρίμανση του καρπού αρχίζει νωρίς το Σεπτέμβριο και τελειώνει αργά το Δεκέμβριο.

Ελαιοποιητικά Χαρακτηριστικά
Η Κορωνέικη ποικιλία ανήκει στις ελαιοποιητικές ποικιλίες. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι υψηλή και κυμαίνεται από 15-27%. Το λάδι της Κορωνέικης ποικιλίας είναι εκλεκτό με άριστο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Το κύριο μειονέκτημά της είναι το μικρό μέγεθος του καρπού, το οποίο δυσκολεύει τη μηχανική συγκομιδή.

Μορφολογικά Χαρακτηριστικά
Το δέντρο της Κορωνέικης ποικιλίας αναπτύσσεται σε ύψος 5-7 μέτρων, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα. Η κόμη αποκτά σχήμα ημισφαιρίου ή κυπελλοειδές. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, βαθυπράσινα και μικρά, μήκους 5,45 cm (±0,52 cm) και πλάτους 1,03 cm (±0,12 cm).

Χαρακτηριστικά του Καρπού
Ο καρπός έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, με μέσο βάρος 1,3 g και φέρει μικρή θηλή. Το χρώμα του καρπού είναι στην αρχή πράσινο, στη συνέχεια ξεθωριάζει για να καταλήξει σε μελανό-μωβ. Ο πυρήνας έχει σχήμα όμοιο με τον καρπό, με την μία πλευρά κυρτωμένη. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 3,8:1.

Ευπάθεια σε Ασθένειες
Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι πολύ διαδεδομένη στο νομό Ρεθύμνης και είναι ευπαθής στο Δάκο (Bactrocera oleae), τη Βαμβακάδα (Euphyllura olivine) και το Ρυγχίτη (Rhynchites cribipennis).

Η Τσουνάτη

Olea europaea var. mamilaris

Η Τσουνάτη είναι γνωστή και με τα ονόματα Ματσολιά, Μαστολιά, Μουρατολιά και Μαστοειδής. Καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας (περιοχή Μεγαλοπόλεως), Μεσσηνίας (άνω Μεσσηνία), Ρεθύμνης και Χανίων. Θεωρείται ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος και μπορεί να καλλιεργηθεί σε υψόμετρο μέχρι 1000 μέτρων. Προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη, αλλά αποδίδει καλά τόσο σε πλούσια όσο και σε μέτριας σύστασης εδάφη. Η Τσουνάτη ποικιλία ανήκει στις ελαιοποιητικές ποικιλίες. Η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι μπορεί να φτάσει το 25% και είναι πολύ καλής ποιότητας.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά:
Αναπτύσσεται σε δένδρο ύψους 6 – 8 μέτρων, με κορμό που έχει μεγάλη διάμετρο και σχήμα κόμης ακανόνιστο. Τα φύλλα της είναι ανοικτοπράσινα ή φαιοπράσινα, με ένα αυλάκι στη θέση του κεντρικού νεύρου, που καταλήγει σε μικρή ακίδα. Επίσης, τα φύλλα είναι μέτρια και πιο συγκεκριμένα μήκους 6,18cm (±0,67cm) και πλάτους 1,18cm (±0,13cm). Οι καρποί είναι μεμονωμένοι, ωοειδείς, μέτριοι με μέσο βάρος 2,6g, χρώμα μελανοιώδες και καταλήγουν πάντοτε σε μαστοειδή απόφυση με χαρακτηριστική θηλή. Ο πυρήνας έχει ανάλογο σχήμα, δηλαδή, ωοειδές έως κυλινδροκωνικό και μέσο βάρος 0,37g. Η σχέση σάρκας προς πυρήνα του καρπού είναι 6:1.

Η Τσουνάτη ποικιλία είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο Δάκο (Bactrocera oleae).

Η Διαδικασία